Foto's van 2009

 

Foto week 49 2009
Foto week49

Wie is deze meneer?

 

 

Foto week 48 2009

 

Wie zijn deze mannen en ter gelegenheid waarvan is deze foto gemaakt?
Jan Oomen kwam met een interessant verhaal over de bovenstaande foto van een elftal mannen
De elf afgebeelde personen op de foto zijn inderdaad een elftal maar hebben natuurlijk helemaal niets te maken met voetbal.
De mannen op de foto zijn namelijk gefotografeerd in het Alphense patronaat waar zij toen een toneelstuk hadden opgevoerd, deze foto zal ongeveer 1n 1955 of 1956 zijn gemaakt.
In die jaren trokken de mannen van de jonge boerenstand ( later de KPJ ) telkens een vol patronaat op de 2e zondag in de maand als zij hun toneelstukken opvoerden. Die voorstellingen werden uiteraard alleen maar opgevoerd door mannen, omdat de pastoor in die jaren nog verboden had om gemengd aan toneelspelen te doen.
Op donderdagavond voor de eerste voorstelling mochten de schoolkinderen naar de generale repetitie komen kijken.
Het toneelstuk dat in het jaar toen deze foto werd gemaakt ging over smokkelaars en schooiers en was een enorm succes.
Al deze gegevens kregen wij van Jan en zijn bijzonder interessant en bewijst dat de tijd van de jaren 50 ook heel mooi waren.
Hierbij volgen de namen van de toneelspelers die op de foto staan.
Liggend op de grond met accordeon Kees Buijks, daarnaast Jan Oomen.
Zittend daar achter: Piet Vaarten, Jan de Jong-van Hees en Leo van Hees.
Staand v.l.n.r. Gust Huijben, Gerard Hendriks , Jef de Jong (sas), Jan Woesteberg, Henk Backx en daarnaast de regisseur van het toneelspel Meester de Rijk.
 

Foto week 47 2009

Foto week 47

De foto is van het bruidspaar Ad en Wies de Jong met 10 sportieve dames en een bruidsmeisje.
Verschillende mensen hebben deze foto herkend en hebben daarop gereageerd.
Wim Verboven en ook Nel Damen stuurden een e-mail en kwamen met de juiste namen van de personen die op deze trouwfoto staan.
Het bruidspaar wat op deze foto staat is Ad de Jong uit de Reuver en hij is die dag getrouwd met Wies de Jong die bij het Barbara- kapelleke woonde.
De trouwdatum is niet aan ons doorgegeven, maar deze zal bij de insiders zelf wel bekend zijn.
Wies de Jong was in die tijd sportleidster en dat was dan ook de reden dat diverse sportieve dames present waren bij het huwelijk.
Hierbij geef ik ook de namen van deze dames: v.l.n.r. Maria Verhoeven,  Nel Damen, Toos Kools,  Ellie de Jong, Sjan Geerts, Anneke de Swart,  Ria de Swart, Jo Segers,  Jo van Gorp en Maria Oomen.
Het bruidsmeisje wat ook op deze foto staat is een zusje van Wies.
Links op de foto staat nog een jongeling, maar daarover hebben we niets gehoord.
Wim en Nel bedankt voor de reactie.               

 Foto week 44 2009

 Foto week 43 school Riel 1937

Wij kunnen jullie echter wel iets vertellen over dit plaatje. Deze foto is gemaakt,  ter gelegenheid  van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins 8ernhard op 7 januari 1937.  Door de schooljeugd werd er voor de R.K. lagere school Pius X op die dag 2 bomen geplant de "Juliana- en Bernhard-boom"
De jongens op deze foto staan allen op straat ongeveer voor de school en aan de rechterkant ligt het kerkhof van Riel.
De jongen op de 2e rij en dan de 2e van rechts zou Nico Aerts moeten zijn, van de rest kennen wij geen namen, misschien als er nu een lampje gaat branden bij personen die alsnog meer jongens herkennen, dan kunnen wij volgende week eventueel nog een aanvulling op deze foto geven.
  

Foto Week 41 2009 
Foto week 41

De bovenstaande foto waar een groep jongelui opstaan, die allen genieten van een lekkere zak patat bracht onderstaande reactie op.
Het is een groep jongens van de lagere school uit Alphen.
In die tijd mocht men pas vanaf 12 jaar bij voetbalvereniging VIOLA gaan spelen en dat was ook zo bij andere voetbalverenigingen.
De jonge knapen op dit plaatje echter gingen toen reeds voetballen, maar dat werd georganiseerd door de onderwijzer van hun klas.
Bou van Baal herinnerd zich nog goed dat zij in die tijd gingen voetballen in Moergestel en bij terugkeer gingen zij dan in Tilburg op Broekhoven een heerlijke patat eten.
Ook wist Bou alle namen van de afgebeelde jongens te vertellen.
Op de eerste rij van v.l.n.r. Wil van de Buijs, Harrie Oomen, Jan de Jong en Christ Vermetten.
Daarboven staan v.l.n.r. Peter van Heumen, Gust Hendrickx, Wil de Jong, Christ Koks, Ton van Bergen en Piet in't Groen.
Helemaal bovenaan staat Bou van Baal.
Het was een redelijk getalenteerd elftal en ze wonnen dan ook bijna altijd, beweerde Peter en Bou. Later zijn de meeste ook bij Viola gaan voetballen.
Deze foto moet ruim 50 jaar geleden gemaakt zijn want de meeste waren toen 10 á 11 jaar en Peter van Heumen is net als alle andere jongen de 60 al gepasseerd.

 

Foto week 40 2009 
Foto week 40

Op de rug gezien herkennen wij natuurlijk pastoor Binck, maar van de andere personen zouden wij van u graag willen horen wie dat zijn.

Er is geen enkele reactie meer gekomen over bovenstaande foto. Waarvan wij veronderstelden dat het de jonge boerinnen waren die hun kunsten aan het vertonen zijn onder het wakende oog van de Alphense pastoor Binck. Jammer. Indien u nog iets weet over deze foto, laat het ons weten.

Foto week 39 2009

  Foto week 38

Deze keer plaatsen we een foto uit het grote archief van Karel Geerts. Deze foto is gemaakt rond de jaren '50 en zo te zien staan er o.a. ook "verkenners" op.
Wij zijn er bijna van overtuigd dat er nu mensen zijn die personen herkennen die op dit plaatje staan afgebeeld.
Weet u namen, ook al zijn het er maar een of twee, laat dat dan aan ons weten, misschien dat we dan volgende week alle namen aan jullie kunnen doorgeven.
 
De oproep om nog eens goed de foto te bekijken heeft toch nog succes gehad.
Wij kregen een reactie over de foto van Piet de Leeuw (Fzn). Hij liet ons via zijn e-mail het volgende weten:
Achter de linkse geestelijke staat nog net met zijn hoofd: Meester (hopman?) Piet de Vuyst.
De jonge man links voor op de knieën moet er een van Huyben zijn. Vermoedelijk Ad ?
Naar rechts staat achterin ook nog een geestelijke: Kapelaan van (der) Steen en meteen voor hem links Ward Baeten en rechts Leon Baeten?

Foto week 36

fam de Swart

Van Ben de Swart kregen wij de volgende e-mail:
De familie op de foto is mijn de familie de Swart.  Het zijn mijn oom, tantes en mijn vader.  V.l.n.r.: tante Kee, oom Kees, tante Liza, tante Wies, tante Anna, mijn vader Chat en tante Angelien.
 
Foto week 35

 

Van mevr. Vermeeren uit Strijbeek kregen wij een telefoontje en zij wist te vertellen dat ze zelf op de foto staat afgebeeld, toentertijd was haar meisjesnaam Bogers en kwam ze uit Teteringen
Ze wist het niet voor 100 % zeker, maar ze dacht dat deze foto genomen is tijdens een busreis die georganiseerd was voor de zelatrices voor het blad "Katholieke Missiën"
10 personen staan erop uit Teteringen en ook dames uit Alphen en andere omliggende plaatsen zijn met die dag met de bus mee geweest.
Waar het uitstapje naar toe is geweest was bij haar niet bekend.
Bij Karel Geerts kwam een mevrouw met diverse namen van dames die op deze foto staan.
De namen geef ik in willekeurige volgorde: Riet Verstegen ; Tonny de Bie ; Nelly Huijben ; Mien de Jong ; Lisa Aarts ; Ad Koenraads ; ? Koenraads ; Riet Roelands ; Sien van Hees ; Nelly van Dijk ; Jo van Dijk ; Lena Buijks ; Sjan Vaarten ; Nelly Oomen ; Riet de Jong ;Riet Hendrixk  en Nelly Beenakkers. 
De plaatsen op de foto zijn moeilijk aan te geven, daarom is aan elke dame een nummer gegeven ( niet heel goed te zien) hopelijk zal het helpen om de namen van alle damesgoed te kunnen plaatsen.
  
Buiten de personen die wij vorige week met hun namen hadden genoemd, kwam er slechts nog maar één reactie.
Mevr. Wies Aarts (Guusje Tik) van de Goedentijd, belde ons op en zij wist te vertellen dat zij de dames met de volgende nummers kende.
Nummer 23 is Maria Verschuren (vrouw van Ad van Oirschot, de smid in Riel) nu zit haar zoon in de winkel en verkoopt fietsen.
Nummer 24 zou Leentje Gilles zijn.
Nummer 36 is Riek Hendrickx uit Chaam en nummer 37 is Anna Jespers.
De vrouw die links aan de buitenkant op de foto staat naast het nonnetje is Maria Adriaansen.


Week 34 2009

Foto week 34

Op de foto staan twee personen afgebeeld die aan het werk zijn boven op een dak, het zijn timmerlieden die destijds werkzaam waren bij de gebroeders van Bergen.
De bovenste van de twee was Jan Meeusen, destijds woonde hij aan de Baarleseweg in Alphen. De onderste figuur is Jan van Hoek. Welnu, deze Jan was afgelopen week 50 jaar getrouwd met zijn Corry (van Es) Wij willen hen dan ook van harte feliciteren met hun Gouden Bruiloft.
Jan vroeg zich overigens wel af hoe wij aan deze foto zijn gekomen. Dit zullen wij hem nog wel eens vertellen.

Week 33 2009

 2 jagers

Op de foto is het overduidelijk te zien dat het hier om twee jagers gaat
Dat klopte inderdaad en een persoon wist te vertellen dat de man gehurkt links op de foto Jan Geerts is en die woonde in die tijd op Boshoven in de boerderij waar nu Gerard en Anneke groenten verkopen, wat bij iedereen wel bekend is.
Een plaatselijke jager wist te vertellen dat de man links op de foto inderdaad Jan Geerts is en den man naast hem met het geweer in de hand “die waarschijnlijk de ree geschoten had” zou Frans Schoenmakers zijn. 
De jager Jan Geerts is wel te plaatsen maar met Frans Schoenmakers ging het wat moeilijker.
Geerts gaf uitleg en zei dat die persoon Frans Schoenmakers bij de Alphense bevolking beter bekend stond als "Sooi Schoen"
Sooi Schoen kende bijna iedereen in het dorp en deze naam werd niet als scheldnaam bedoeld maar meer om duidelijk te maken over wie men het had.
Frans Schoenmakers (Sooi) woonde in die tijd in het huis wat staat aan de toegangsweg naar het zand, het huis waar nu Manders woont.
Frans was in die tijd boswachter van het grote bosgebied "'t Zand" en dit was in eigendom van de Heer Kleins-Worming.
De gemeente Alphen en Riel hebben vele jaren geleden dit mooie bosgebied aangekocht en er is een prachtige camping gekomen en ook is er toen een grote waterplas uitgegraven waar vele Alphense mensen en ook van ver daar buiten recreatie hebben gevonden, zowel in de zomer als in de winter.
 
 
Week 32 2009
 
 
Maria en Annet Koks